onsdag , august 15 2018
Home / Avis / Rett datamaskin, rett jobb.

Rett datamaskin, rett jobb.

Nå er tiden her igjen, tiden for nye datamaskiner til studenter over hele landet. Tilbud og kampanjer i så og si hver en nettbutikk og hvert et utsalgssted, alt for å prøve å nå studentene som nettopp har mottatt støtte fra lånekassen. Men hvor mye penger er det egentlig nødvendig å bruke, og hva bør du tenke på? (En «Quick-quick guide» er i enden av artikkelen!)

Uten å gå i for mye detaljer, kan vi korte det ned ganske enkelt. Da dette ikke er like interessant for alle. Det du bør tenke primært på, er prosessorer, lagring og hvor mobil maskinen er. For programmer som kan kreve tyngre animasjoner, redigering og video, anbefales det også at du kikker en del på grafikkort og RAM-minne.

Nå som 8.generasjons prosessorene fra Intel har kommet på markedet i de aller fleste modeller, anbefales det på det sterkeste å anskaffe en datamaskin med slike prosessorer, da noen av de kan være alt fra 30%-50% mer effektive og kraftigere enn sine forgjengere.

  • «Men hvordan vet jeg hva slags generasjon prosessoren er i?!

–  Dette er ikke vanskelig! Ofte vil det stå for eksempel: Intel Core i5-8500B, eller i5 8th Gen Inside.

Et lite triks er å se etter det første tallet bak prosessornavnet, i den ovenfor ser vi i5-8500B, dette fungerer som en indikator på at prosessoren er i sin 8.generasjon. (Legg merke til at det ikke alltid trenger å være slik, og at det kan være unntak fra modell til modell, produsent til produsent osv. Et eksempel er AMD sine prosessorer, som ikke alltid følger slike systemer. Dette er hovedsaklig typisk for Intel)

Videre må vi se litt på lagring. Og la oss være ærlige, alle har en formening om at studenter trenger ekstremt mye lagringsplass, men slik er det faktisk ikke. De senere årene har ulike filformater kommet, og et behov for kapasiteter på 1TB (1000GB) eller til og med 500GB på en datamaskin til en student, kan faktisk være «over-kill». Det viktigste her, er at du lander på en datamaskin med SSD som primær lagringsenhet, som vil si at operativsystemet til maskinen er på en SSD, og at filer og programmer havner på denne enheten (dette kan du selvsagt bestemme selv, om maskinen har flere muligheter for lagring). Typisk er at noen produsenter gjør et lite stunt og bruker en HDD (som er merkbart treigere) til primærlagring, for å holde priser nede.

Videre vil man jo helst at maskinen skal kunne klare å jobbe litt, at den kan kjøre noen programmer samtidig, og tåle en til tider krevende arbeidsmengde. Da bør man også tenke over RAM-minne. Dette er med og avgjør hvor mye «multi-tasking» du kan ende opp med å gjøre. Her bør man også vurdere hva man faktisk trenger. Om du skal drive med regnskap, notatskriving og PowerPoint de neste årene, så ser ihvertfall ikke jeg behovet for noe mer enn 4GB, maks 8GB RAM-minne, som mer enn holdbart.

Om du skal drive med 3D, Spilldesign eller video, og kanskje driver med andre tunge oppgaver, så vil jeg si at du bør tenke over å gå for en modell med 8GB og opptil 16GB RAM-minne.

Man bør også ta sin egen økonomi til ettertanke, og ikke kjøpe mer enn hva du behøver. Konkret eksempel er at man ikke behøver en laptop til 14 999,- kroner om man bare kommer til å bruke den til Microsoft Word og Netflix, da dette blir som om å kjøpe seg en Bugatti Veyron med 1200 hestekrefter, for å kjøre til butikken. Stilig, men unødvendig.

Quick-quick guide!

  • 8.generasjons prosessorer fra Intel (eller sammenlignbare fra AMD)
  • SSD-lagring som primærlagring, typiske disker på 256 GB eller 512 GB.
  • RAM-minne, her må du nesten gå etter behovet, men de fleste vil nok like godt å ha 8GB RAM-minne.
  • Om du skal drive med spilling, diverse visualisering og illustrasjoner/animasjoner, bør du også ha et grafikkort. Her anbefales GTX 10-serien, eksempelvis: GTX 1050, 1050Ti og 1060.

Prisklassene som vil være interessante for studenter ved de ulike fakultetene kan se noe slik ut:

  • Økonomi og administrasjonsfag: 4500,- Kr opptil 6999,- Kr
  • Sosiologi og psykologi: 4500,- Kr opptil 6999,- Kr
  • Helsefag (generelt innenfor helse og medisin): 4500,- Kr opptil 6999,- Kr
  • Designfag (3D modellering og video): 6999,- Kr opptil 15 000,- Kr

Legg merke til at dette er ekstremt grovt regnet, og er bare ment som en pekepinn på hvordan pris og ytelse henger sammen i dagens marked med dagens modeller. Jeg vil allikevel anbefale deg å tenke godt over kjøpet ditt, og hvor kraftig maskin du egentlig trenger. Hør med folk du vet har litt peiling på dette, søk deg frem til tester på YouTube og Google, så kan man lettere ta avgjørelser på hva man bør prioritere og ikke. Lykke til fra oss i Mediehuset Fiber! 

Bilde hentet fra: freestockphotos.biz

Skrevet av: Asbjørn Medhus

About Asbjørn Medhus

Check Also

Sommeravslutning med Klovner i Kamp på HUSET

Lørdan 26. mai skal Klovner i kamp levere en skikkelig avslutning på studieåret! Les intervju …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *