torsdag , september 20 2018
Home / SøndagsTakter / Søndags takter uke 9

Søndags takter uke 9

Nytt album:
The Hanging Stars – Songs for Somewhere Else (UK, 16. februar 2018)
På debutalbumet Over The Silvery Lake (2016) heller denne gruppen mot en sammensmeltning av country, pop, folk og en gjennomtrengende lukt av americana. Orkesteret på fem mann får nok flere lyttere til å tro at denne platen kom ut midt på 70-tallet. Musikken deres kan sies å være en countryvariant av et annet britisk band, Teenage Fanclub, som anbefales på det aller varmeste. Men i år er det duket for The Hanging Stars’ sitt andre album ved navn Songs for Somewhere Else.

Åpningssporet On a Sweet Summers Day får lytteren til å ønske at solen kunne gjøre sitt for få bort snøen og den kalde årstiden. Mange vil nok dra kjensel på stilen i Too Many Wired Hours. Dette kunne godt ha vært Randy Newmans bidrag til en Disney Pixar-film (hør spesielt på You’ve Got a Friend in Me fra Toy Story). På tredjesporet How I Got This Way får bandet hjelp av gjestevokalist Miranda Lee Richards. Litt Ennio Morricone-vibber blir det også i starten av Mean Old Man, mens Dig a Hole hadde kledd cowboyhatt og et strå i munnviken.

Songs for Somewhere Else er et vaskeekte countrypop album der musikerne har hentet inspirasjon fra blant andre Neil Young og salige Gram Parsons. Det skulle heller ikke forundre meg om dette albumet vil bli trukket frem fra tid til annen i tiårene som kommer. Dette er rett og slett et kvalitetsprodukt som har lang holdbarhet. Albumets utvalgte låt blir den stemningsfulle Honeywater. En svevende og drømmeaktig affære med vakker steel-gitarspill.

FlashBack:
Goblin – Suspiria (Music from the original soundtrack of the film)
(Italia, 1. februar 1977)
Som platetittelen antyder så er altså dette filmmusikk fra den gamle skrekkfilmen Suspiria. Den italienske gruppen Goblin sto for det neglebitende og nifse lydsporet som i likhet med filmen har oppnådd kultstatus. I fjor ble filmen atter en gang restaurert, men nå på en særdeles flott 4K Blu-ray med mildt sagt utrolig resultat. Samme år dukket det også blant annet opp en boksutgivelse med musikken på vinyl, CD og kassett (!). Det rare er at kassetten er salgsmessig på vei opp igjen. Så da er det vel ikke lenge før de utdaterte formatene som 8-sporskassetten og MiniDiscen er en trend blant ungdommen.

Opprinnelig kalte bandet seg for Oliver i perioden 1972-75. På ingen måte en skummel gjeng, men både det nye navnet og ikke minst musikken skulle etter hvert bli akkurat det. Goblin ble ikke et kjent navn før filmen de lagde musikken til hadde premiere i 1975. Gruppen ble hyret inn av den italienske regissøren Dario Argento og filmen het Profondo Rosso (eng tittel, Deep Reed). Han skulle senere også skape mesterverket av en film to år senere, nemlig Suspiria. Begge filmene er å regne som klassikere i giallo-sjangeren, som er et navn på hovedsakelig italienske filmer som inneholder en blanding av skrekk (slasher), krim og visuelle og fargerike bildekomposisjoner.

Filmens åpningsscene og tittelsporet er både psykedelisk og gåsehudfremkallende. Når det gjelder sjanger så beveger Goblin seg mest i en progressiv retning med et hint av både eksperimentell jazz og electronica. Gitarist Massimo Morante får vist sine spillekunnskaper i Black Forrest, mens på den funky Blind Concert er gruppen på sitt mest samspilte. Låten drives hovedsakelig av Fabio Pignatellis herlige bassgang og Claudio Simonettis sjelsettende synthbruk. En vals får vi også, Death Valzer, som er en mye gladere melodi enn det tittel gir utrykk for.

Suspiria-filmmusikken har holdt seg usedvanlig godt i disse 40 årene. Dette er et slikt lydspor som fungerer som en film i seg selv. Men om man da har sett filmen, så kan man ikke unngå å få de skrekkslagne bildene i hodet mens musikken går på stereoanlegget. Det skal godt gjøres å ikke velge hovedtemaet fra platen/filmen, så da er det egentlig bare å si; snurr film!

Skrevet av:  Egil Kristiansen
Foto av:  Egil Kristiansen

About Karoline

Check Also

Søndags takter uke 11

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *