torsdag , september 20 2018
Home / Avis / Søndags takter uke 6

Søndags takter uke 6


Nytt Album:
Kayak – Seventeen (Nederland, 12. januar 2018)
Kayak er på ingen måte ferskinger i musikkindustrien. Gruppen ble stiftet i 1972 og ga ut året etter debuten See See the Sun. Når sant skal sies så inneholder alle de åtte plateutgivelsene fra 1973-1981 en solid dose pop/rock-musikk. De tok en lengre pause og kom ikke i gang igjen før begynnelsen av dette årtusen. De siste ti årene har rockebandet vært svært glad i å lage pompøse og tematiske album. Bare tittelen på albumet Nostradamus – The Fate of Man (2005) låter like svulstig som musikken i seg selv.

Mottakelsen av bandets produksjon fra 2000-tallet har utvilsomt vært delt selv blant de mest ihuga tilhengerne. Det samme kan også sies om vokalist Cindy Oudshoorns funksjon i årene 2005 og frem til 2014 da den siste brikken ble lagt i serien av konseptalbum, Cleopatra – The Crown of Isis. Oudshoorn har en flott stemme, men det hendte flere ganger at den dreide seg mot opera, noe som også hadde litt smitteeffekt utover resten av bandet. Det ble kanskje litt for mye og for mange musikalske uttrykk for flere lyttere. Av originalbesetningen er det bare keyboardist Tom Scherpenzeel som fortsatt er med. Likevel klarer den nye gjengen mer eller mindre å fremstille lydbildet og særegenhetene bandet hadde for over 40 år siden.

Seventeen er akkurat det albumet fansen har ønsket seg siden operaen forvillet seg inn på Kayaks plater. En hel time som makter å underholde lytteren hele veien. Særs god er nok albumets spor nummer to; La Peregrina, en fornøyelig reise gjennom klassisk musikk til både tøff og til dels svevende melodiøs rock. Med tanke på at disse forskjellige sjangrene ikke akkurat er av den unge sorten, så er denne platen nok et bevis på at rocken på langt nær har nådd pensjonsalder.

 

FlashBack:
Klaatu – 3:47 E.S.T. (Canada, 11. august 1976)
Bandet som kunne vært The Beatles. Det var i hvert fall det flere musikkjournalister fikk for seg da 3:47 E.S.T. utkom sommeren 1976. Sammenhengen rundt Beatles-misforståelsen kom av at Klaatus album hørtes ut som noe som kunne blitt skapt i Sgt. Pepper-land. Fraværet av medlemsliste på LP-omslaget forsterket også den vanvittige teorien. Håpet om at en av verdens største popgrupper var blitt gjenforent seks år etter bruddet, skapte faktisk umiddelbar salgssuksess for canadierne. Klaatu ga siden ut fire album frem til oppløsningen i 1982. Med unntak av Hope og Sir Army Suit fra henholdsvis 1977 og 1978, falt kvaliteten på musikken deres i takt de siste albumene.

I ettertid har deres to første plateutgivelser av flere musikkinteresserte blitt regnet som noe av den beste 70-tallsmusikken som dessverre fåtall i dag har kjennskap til. Queen, Electric Light Orchestra og lignede orkestre fra den samme tiden har for lengst oppnådd det Klaatu aldri fikk til; internasjonal suksess. På en annen side lagde sistnevnte vel så god musikk som de store hitmakerne.
Beviset på bare 36 minutter er nok til å bli overbevist.

3:47 E.S.T. åpner med den syv minutter lange Calling Occupants of Interplanetary Craft. Denne episke perlen høres ut som Supertramp med et storslått symfonisk orkester. Den amerikanske duoen The Carpenters fikk i motsetning til originalen en hit med sin versjon året etter. Albumet fortsetter med den beatleske California Jam der vokalisten til tider høres ut som Paul McCartney. Anus of Uranus, en dristig tittel på en stilig låt. Den indiskinspirerte perioden til The Beatles kan observeres i form av Doctor Marvello, mens Sir Bodsworth Rugglesby III høres ut som noe som kunne vært unnfanget i på en irsk pub.

Albumet har så absolutt tålt tidens tann. Platen representerer egentlig det som skal til får å lage slitesterke melodier. En av de mange mesterverkene til Klaatu er den bombastisk flotte Sub-Rosa Subway. En sang som ikke kan spilles for ofte. Den er jo knapt spilt på norske radioer!

Skrevet av:  Egil Kristiansen
Foto av:  Egil Kristiansen

About Karoline

Check Also

Søndags takter uke 14

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *