onsdag , august 15 2018
Home / Avis / Søndags takter uke 2

Søndags takter uke 2


Nytt Album:
The Dogs – The Grief Manual
(Norge, 1. januar 2018)
Endelig er The Dogs tilbake med nok et hardtslående album. Ventetiden blir som regel lang når fansen vet om slippdatoen ett helt år i forveien. Tradisjonen har vært fast siden tredjealbumet Black Chameleon Prayer ble sluppet i 2015. Nå er det snart to uker siden deres sjette album ble sluppet på platekjøperne. I anledningen fikk The Dogs holde releasekonsert 1. nyttårsdag hos platebutikken Big Dipper i Oslo.

Årets album fra The Dogs er en forrykende start på dette musikkåret. Av bandets medlemmer stikker vokalist Kristopher Schau seg ut som den mest gjenkjennelige for folk flest. Han er kort oppsummert kjent for å tøye grensene i faget humor. Som komiker var han en viktig del at radioprogrammet XL på 90-tallet og utgjorde også en fjerdedel av Team Antonsen i 2004. Han viste seg i midlertidig fra en seriøs side da han i 2009 utga boken På vegne av venner som handler om kommunale begravelser i hovedstaden.

Med seg på laget har Schau fem dyktige musikere som sammen holder et like høyt nivå på låtkvaliteten som tempoet. Albumet raser av gårde i stor fart slik at plata er så godt som ferdigspilt i løpet av bare en halvtime. Låtene er korte, fengende og sånn akkurat passe bråkete. Platen byr til og med på en duett mellom Schau og tidligere Idol-vinner Jorun Stiansen i form av låta Prelude to Murder. Bandet disker også opp med et par fine ballader, Primitive Etchings og Her Last Song.

Så tidlig som begynnelsen av desember 2017 ble musikkvideoen til Lie To Me gjort tilgjengelig på nettet. Denne høylytte affæren er å finne som det siste sporet på The Grief Manual. Dermed er det nok et år igjen til det neste The Dogs-skiven kommer. Heldigvis blir det flere muligheter for å se dem i aksjon på scenen og et av stoppestedene blir Retro Bar på Raufoss fredag 23. mars.

FlashBack:
Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the World
(UK, 6. september 1978)
I år er det førti år siden det ble blåst liv i den nå 120 år gamle H.G. Wells-romanen The War of the Worlds. Boken hadde tidligere blitt omgjort til et hørespill for radio som fikk sendedato 30. oktober 1938. Sendingen skremte vannet av lytterne da historiens introduksjon var fremstilt som en nyhetssending. Fortellingen handler for øvrig om at romvesener fra Mars invaderer vår planet. Da er det ikke så rart at de neglebitende lytterne skalv så i beina.

I mai 1976 begynte komponist Jeff Wayne og hans medhjelpere å skape musikkverdenens versjon. Albumets husorkester Black Smoke Band besto blant andre av Wayne selv (keyboard og synthesisers), Chris Spedding på gitar, Herbie Flowers på bass og Ray Cooper på perkusjon, hvorav de tre siste er kjente studiomusikere. Noe som er skikkelig kult med dette albumet er at historien også utspiller seg som et teater med skuespillere. Stemmene er gitt av David Essex, Julie Covington og Phil Lynott fra rockegruppa Thin Lizzy. Men kronen på verket er skuespiller Richard Burton som forteller og journalist. Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band) og Justin Hayward (The Moody Blues) bidrar med sine flotte sangstemmer. Innen sommeren 1977 hadde det innspilte materiale også fått et symfonisk preg. Ansvarlig for dette tilskuddet var Littlechap Strings.

Musikken kan karakteriseres som en blanding av symfonisk rock og sjangeren som herjet på dansegulvene på denne tiden, nemlig disco. En dristig kombinasjon som skulle vise seg å være vellykket. Over 2,5 millioner eksemplarer av albumet har siden utgivelsesdatoen sikret seg hvert sitt hjem.

Den opprinnelige åtte-minutter lange Forever Autumn ble utrolig nok et hit i England. Riktignok var lengden trimmet ned til bare fire minutter. Det å plukke ut en låt fra et slikt konseptalbum blir nesten som å rive ut en side fra en bok. Selv uten Richard Burtons åpningsmonolog egner åpningssporet The Eve of the War seg rimelig godt som en introduksjon for nye lyttere.

 

Skrevet av:  Egil Kristiansen
Foto av:  Egil Kristiansen

About Karoline

Check Also

Søndags takter

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *