onsdag , august 15 2018
Home / Avis / Søndagstakter Uke 50

Søndagstakter Uke 50

Nytt Album:
Diablo Swing Orchestra – Pacifisticuffs (Sverige, 8. desember 2017)
Svenske Diablo Swing Orchestra har siden oppstarten i 2003 forvirret, underholdt og imponert sitt publikum med sin ekstraordinære sjangermikstur. Swing og klassisk musikk blandet sammen med tungrock og speedmetal kan nok by på utfordringer for enkelte lyttere, men greier også å fornye swingjazzen betraktelig.

Sommeren 2014 offentliggjorde gruppen gjennom sin facebook-side at et fjerde album var nå satt i produksjon. Bandet må i så fall ha ment planleggingen av et nytt album siden innspillingen ikke startet før to år senere. I løpet av tre måneder var alle opptakene utført, men på grunn av tekniske utfordringer ble utgivelsesdatoen en smule forsinket. Tiden gikk og ny dato for plateslipp ble satt til oktober 2017. Av ukjente årsaker kom ikke platen ut før 8. desember. Og det var så absolutt verdt ventingen.

Pacifisticuffs er nok et av de rareste og mest interessante innslagene i musikkåret 2017. Åpningskuttet Knucklehugs (Arm Yourself with Love) har et såpass høyt tempo at låten altfor fort er over. Blant hurtig felegnukking og fresende blåseinstrumenter blir det også litt tid til en tur innom country-sjangeren. Klokken tikker inn på to og halvt minutt og plutselig er låten over. Det neste sporet, The Age of Vulture Culture, starter med et vakkert parti fra strykerne før det hele blir snudd på hodet. Det som hever albumets kvaliteter er at den er ganske uforutsigbar når det gjelder hvilke musikalske retninger lytteren blir tatt med på.

Etter å ha fått servert kun tre spor er det tid for et minutts pauseinnslag i form av Vision of the Purblind, en svevende liten synth-sak. Disse tre såkalte pausene fungerer utmerket hvis de er tiltenkt at lytteren skal få trekke pusten før den neste låten dundrer av sted. Den tredje av disse, Cul-de-Sac Semantics har mest å by på musikkmessig. Og dermed er det klart for siste akt. Karma Bonfire, en av platens tøffeste låter får æren av å åpne avdelingen for ekstranumrene. Albumets siste spor har en spilletid på bare førtifire sekund og avslutter skiven med litt gitarpludring og ku-rauting.

Albumets utvalgte er Karma Bonfire, låten som beviser DSO at de kan få snart en hundre år gammel musikkstil til å høres unektelig moderne ut.

FlashBack:
Diverse artister – Phantom of the Paradise [Original Soundtrack Recording]
(USA, oktober 1974)
Førtitre år har gått siden denne filmen mottok relativt dårlig kritikk fra filmanmelderne. En kommersiell flopp kan man dessverre også kalle den. Musikken fra filmen ble derimot trukket frem som det positive i anmeldelsene; ble nominert til både Golden Globe og Academy Award. Men det skulle vise seg at filmen over tid har oppnådd kultstatus blant filminteresserte. Dette er nok mye på grunn av kamerateknikkene til regissør Brian De Palma, men også filmmusikken. Låtskriver og skuespiller Paul Williams (spiller Swan i filmen) står ansvarlig for absolutt alle låtkomposisjonene.

De fleste vil nok kjenne igjen Williams fra den populære filmen Smokey and the Bandit (1977) eller fra Daft Punk låten Touch fra albumet Random Access Memories (2013). Han er langt ifra en av de mest kjente skuespillerne gjennom tidene, men burde fått større oppmerksomhet på grunn av sin kreative spennvidde. En liten kuriositet er at han faktisk er låtskriveren bak Fill Your Heart fra LP-en Hunky Dory (1971), utgitt av ingen ringere enn David Bowie.

Blant filmens låter finner vi godbiter som den herlige Beach Boys-inspirerte Upholstery (fremført av The Beach Bums) og den glitrende glam-pastisjen Somebody Super Like You. Ikke minst den fine balladen Old Souls bør også nevnes. Eieren av denne sangens mørke vokal er i dette tilfellet skuespiller Jessica Harper. Ray Kennedy dubber den flamboyante Gerrit Grahams sangstemme i filmen på sangen Life at Last. Også den er en god rockelåt med en ganske tøff gitarsolo.

Filmens siste låt, The Hell of It, er et absolutt høydepunkt blant filmens gode låtutvalg. Det er Williams selv som synger på denne gyngende melodien.

 

 

Skrevet av:  Egil Kristiansen

Foto av:  Egil Kristiansen

About Karoline

Check Also

Idrett og trening får et kraftløft!

 På bildet: Robin-Andrè Due Hermann Vi var innom studentparlamentet og intervjuet Robin-Andrè, Leder for Velferdsutvalget …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *