onsdag , august 15 2018
Home / Avis / Julekalender luke 10

Julekalender luke 10

10. Desember

Jul hos Søndagstakter.

Bak den tiende luken i vår kalender befinner det seg i dag et innlegg fra Søndagstakter. Det er jo tross alt søndag og i likhet med julen holder også Fiber seg til faste tradisjoner. Siden vi er i disse hektiske dagene før jul blir det denne gangen litt mindre tekst, men mer musikk.

Jethro Tull – The Jethro Tull Christmas Album (UK, 30. september 2003)
Folkrockerne fra Blackpool opplevde sin storhetstid fra sent sekstitall og fram til slutten av syttiårene. Med plater som Aqualung (1971) og Thick as a Brick (1972) kan Jethro Tull velfortjent kalle seg legender innenfor progrock-sjangeren.

Etter flere år med nokså middelmådige utgivelser gjorde bandet et ganske uforutsigbart comeback. Tett opp under desembermåned i 2003 ga de ut The Jethro Tull Christmas Album. Det hersker ingen tvil om hva som er konseptet på dette albumet. På dette julealbumet finner vi bare to originalmedlemmer, Ian Anderson og Martin Barre, og en salig blanding av ferske egenkomponerte melodier, julecoverlåter og nye versjoner av gamle Jethro Tull sanger. Bourée er hentet fra den siste kategorien. Originalversjonen er å finne på albumet Stand Up fra 1969. Likevel er ikke dette en egenkomponert sang. Det er ingen ringere enn den tyske komponisten Johann Sebastian Bach. Uansett, her er Jethro Tulls juleutgave.

 

Halford – Halford III: Winter Songs (UK, 3. november 2009)
Hvem skulle trodd at den lærbekledde sanglerken skulle komme med et julealbum? Rob Halford er utvilsomt en av de aller største vokalistene i heavy metal-musikken. Med et pauserom mellom 1992 og til 2003 har han vært frontfigur i Judas Priest siden 1973. Den femte juni 2018 blir de forresten både å se og høre i Oslo Spektrum. Deres kommende studioalbum Firepower vil garantert bli inkludert i et av SøndagsTakters innlegg i mars.

Winter Songs har Halford kastet av seg lenker, nagler, lær og det som verre er og heller funnet frem nissedrakten. I likhet med Jethro Tulls julealbum inneholder også dette den samme blandingen. Men gåsehudfaktoren finner du i dette tilfellet bare i Halfords stemme. Her er hans tolkning av Oh Holy Night.

 

Travellin’ Strawberries – Songs from The Julekalender (Norge, desember 1994)
Det er vel ingen nordmann som ikke har hørt om nissene Fritz, Hansi og Gynter. The Julekalender går nå nemlig i sin niende reprise. Grunnen til at denne serien har blitt så populær er mest på grunn av nissenes komiske språk. En sammensmeltning av norsk (trøndersk) og engelsk. Men selv om hele historien er en blåkopi av den danske originalen fra 1991, er både sangprestasjonene og humoren langt proffere utført.

Travellin’ Strawberries besto av tre medlemmer fra Trondheimsgruppen Difference. De ga ut opptil flere glimrende singler på seksti- og syttitallet. Vokalist Tore Johansen, han som spiller Gjertrud og nissen Hansi, kan nok den dag i dag skryte på seg å ha en av Norges flotteste sangstemmer … uten at så altfor mange er klar over det. Knokkel Pukkel Man er den tyngste låten fra The Julekalender. En sang som ikke når opp til It’s Hard To Be a Nissemann da det gjelder antall avspillinger. Vokalprestasjonen fra Johansen får faktisk den danske originalen til å låte dvask i forhold.

 

 

Skrevet av:  Egil Kristiansen

Foto av:  Karoline Havnsund

About Karoline

Check Also

Idrett og trening får et kraftløft!

 På bildet: Robin-Andrè Due Hermann Vi var innom studentparlamentet og intervjuet Robin-Andrè, Leder for Velferdsutvalget …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *