torsdag , september 20 2018
Home / Avis / Julekalender luke 5

Julekalender luke 5

5. Desember

Pakke-lek.

Er barnet i deg utålmodig med å vente på gavene på julaften? Blir romjula lang og kjedelig? Eller trenger du en aktivitet å holde på med mens du venter på at det skal bli tid for å skyte opp raketter? Da kan pakkefest/pakkelek være tingen for deg. Pakkelek finnes i mange varianter, og man kan selvfølgelig lage sin egen vri med egne regler. Hvis du ikke har tid eller energi til det, kan du gjerne bruke det jeg og min familie bruker hvert år. Vi lager en kveld ut av det som vi kaller “pakkefest”, men det er ingenting i veien for å ha pakkelek i sammenheng med andre arrangementer.

Du trenger terninger og pakker. Og gjerne folk å spille med, da. Vi bruker kun èn terning, men det er alltid lurt å ha noen ekstra, terningene har lett for å fly vegg i mellom da man kan bli litt ivrig etterhvert. Vi har som regel med 5 pakker per person. Innholdet i pakkene kan være hva som helst, både morsomme ting, nyttige ting, personlige ting, osv. Dette er en ting som er lurt å bli enig om på forhold. Sett en makspris på 40 kr per pakke f.eks. Èn person – hos oss er det den yngste – starter med å kaste terningen, og tallet terningen lander på er tallet vi følger gjennom spillet. Fram til pakkehaugen er tom, får man pakke på ett spesielt tall, er det veldig mange pakker og/eller personer kan man også ha to tall. Da alle pakkene er borte skulle man kanskje tro at leken er over – men ikke i vår variant. Vi har nemlig en ”stjelerunde”, der èn person setter på stoppeklokke, på alt ifra 4-10 minutter. Enten beholder vi samme tall som i første runde, eller kaster på et nytt tall, som vil være ”stjeletallet”. På denne måten kan det fort bli litt mer rettferdig, hvis noen sitter med 10 pakker og andre med 2, kan denne runden jevne ut litt. Når terningen lander på ”stjeletallet” kan man altså velge en person rundt bordet man vil stjele pakke fra. Hvis ”stjeleren” vil ha en spesiell pakke får han/hun den, hvis ikke bestemmer den som gir vekk hvilken pakke som skal bort. Dette kan skape ”kamp” om visse pakker, og spenningn blir da hvem som faktisk får den. Fordelen med denne måten å spille på, er at som oftest sitter alle igjen med pakke. Da stjelerunden er over er det tid for å pakke ut gavene, og man kan eventuelt bytte med andre eller gi bort ting hvis man ikke trenger noe. Et koselig tidsfordriv og for meg en svært koselig tradisjon innad i familien!

Som nevnt finnes det mange varianter, og her følger noen forslag til andre typer pakkefest:

      Èn pakke, mange lag med papir. Pakken blir sendt rundt, og hver person får tatt av kun ett og ett lag med papir. Hyssing er også tillatt, og telles som ett lag. Personen som tar av det siste laget med papir får gaven.

       En annen variant av denne med flere lag papir, er å lage den mye mer personlig. For hver gang et lag skal tas av, kan det ligge en lapp f.eks, hvor det står ”gi det til en person som har på seg noe rødt.” eller ”den som er flinkest til å danse”, osv.

      Gi alle pakkene et nummer, og ha loddtrekning. Enten ved en nummergenerator på nett, eller ta det manuelt. Det går an å kjøpe en loddbok med to ”rader”, så kan den ène limes på pakke, og den andre brettes sammen slik at man kan trekke. Man kan fortsatt velge å bruke en terning, får man tallet slik at man kan ta pakke, trekker man en lapp, og får den representative pakken.

 

 

Tekst: Anette Brenden
Foto: Karoline Havnsund

About Karoline

Check Also

Søndags takter uke 14

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *