torsdag , september 20 2018
Home / Avis / Julekalender luke 4

Julekalender luke 4

4. Desember

Julegavetips!

Desembermåneden kan være økonomisk utfordrende, og hvis du sliter med å finne ut hva du skal gi til familien, kommer det her et kjempetips. Foreldre og besteforeldre vil aldri slutte å sette pris på hjemmelagede gaver, og her følger et tips som kan gi deg store mengder gaver. Ingrediensene du trenger er:

      Melis

      Egg

      Peppermynteolje

      Kokesjokolade/sjokoladebønner (valgfritt, men er ekstra godt med)

Jada, du gjettet riktig! Julegodteri er løsningen! Peppermynteoljen kan være litt dyr, og fåes tak i på apoteket. Til gjengjeld er det svært lite som skal til, og du kan lage mye av denne typen godteri for den flasken. Dette er ikke vanskelig å lage, og det som tar lengst tid er vel egentlig å vente på at det stivner slik at de kan pakkes ned. Noen bruker også tragant, men erfaringsmessig er det ikke noen vesentlig forskjell, og my billigere å lage uten. Framgangsmåten er som følger:

  1.     Skill eggehvite og eggeplomme i alle eggene du skal lage av. Bonutsips! Ta vare på eggeplommen og lag deg f.eks eggerøre til kveldsmat.
  2.     Ha i melis. Regn ca. 5 dl melis per eggehvite, dette kan variere veldig.
  3.     Putt i pepermynteolje. Her er det smak og behag, jeg lager alltid litt sterkt, men ca.5-7 dråper per 5 dl. melis er nok et greit utgangspunkt. Hvis det begynner å ”rive i nesa” av peppermyntelykt er det ihvertfall nok.
  4.     Rør sammen til du får en ganske tykk konsitens, den skal ikke være helt stiv, men skal heller ikke sitte fast i fingrene.
  5.     Riv av små biter av ”deigen”, og enten lag en kule eller type figur av noe slag, og legg det utover et fat.
  6.     Hvis du vil ha med sjokolade, enten smelt sjokoladen du har valgt, og legg som en ”dråpe” på peppermyntefiguren. Har du sjokoladebønner, går det an å bare dytte de litt ned i figuren.
  7.     Volia! Sett de på en kjølig plass til de stivner, og de er klare til å puttes i boks

Hvor mye dette utgjør kommer an på hvor små figurer du lager, men dette bør ihvertfall være nok som gave til to personer. Familien min pleier å lage av 3 eggehviter, og da er det nok til alle syv av oss, samt nok til å sette fram til besøkende i jula.

Innpakning er valgfritt. Det finnes billige esker på f.eks søstrene grene, og hvis du har litt ekstra å rutte med, går det an å kjøpe glasskrukker på f.eks ikea. Engangsesker fungerer også, og det går fint an å brette sin egen boks av tykt papir. Det er lurt å ha matpapir imellom, ellers kan du risikere at alle peppermyntefigurene blir en stor klump. Bør oppbevares kjølig. Passer fint å servere ved siden av alle julekakene. Enkelt, godt, og ganske personlig, passer perfekt til de som ”har alt”.

 

Hvis du ikke har tid eller ork, eller råd, til å lage noe sånt, kan du alltids ty til personlige kuponger. For eksempel at du vil lage middag til foreldrene en dag eller to i romjula (oppvask inkludert!) eller vaske stua, eller andre tjenester som vi alle vet er kjedelige men som må gjøre. Hvis du ikke er en “klemmer” men familien er det, kan det være så enkelt som en dag med så mange klemmer de vil, for eksempel. Men vær mentalt forberedt på de vil brukes. Kanskje ikke så fryktelig spennende, men alle som har vært student en gang vet at økonomien kanskje ikke er den største, så her vil det rett og slett være tanken som teller. Eller så tar du en hvit løgn, og sier at det du hadde tenkt å kjøpe ikke var å få tak i, eventuelt med et bilde av gjenstanden, og venter til storstipendet kommer og kjøper gave da. Men helt ærlig. Ihvertfall familien fortjener vel i det minste en kupong? Hvis du vil, kan du få bruke denne malen her, Det eneste du trenger å gjøre er å printe og klippe mellom strekene, slik at lappene kan rives av ettersom de vil brukes. Skriv en personlig hilsen på arket, eller bruke et bilde eller lignende for å gjøre det personlig

 

Tekst: Anette Brenden

Foto: Karoline Havnsund

About Karoline

Check Also

Søndags takter uke 14

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *