torsdag , september 20 2018
Home / SøndagsTakter / SØNDAGS TAKTER UKE 47

SØNDAGS TAKTER UKE 47

 

Nytt Album:
King Gizzard & the Lizard Wizard – Polygondwanaland (Australia, 17. november 2017)
King Gizzard ble dannet i Melbourne 2010 og har siden 2012 utgitt et svimlende antall album. Tolv stykker for å være helt nøyaktig. Bare i år har det kommet fire album, da den fjerde av disse blir tema i dette innlegget. Det som skiller dette albumet fra årets forgjengere er at platekjøperne ikke trenger å betale ett eneste øre for skiven. Den 14. november annonserte bandet på sin facebook-side følgende: «This album is FREE, Free as in, free».

King Gizzard gir fansen muligheten til å velge mellom å laste ned enten mp3, wav, CD- eller vinylmaster. De har til og med lagt ut alt som behøves for å lage plateomslag. Det interessante er at bandet gjennom sin nettside faktisk oppfordrer publikum til å lage sine egne piratkopier. Men plateselskapene klarte selvfølgelig ikke å dy seg. Det ryktes om at rundt tretti plateselskap er godt i gang med produksjonen. Blant annet har ATO og Greenway Records sagt seg villig til å produsere fysiske utgaver av albumet. Cheap Miami Records vil bidra med kassettproduksjon av albumet. Til og med flere av fansen har gått sammen for å samle inn penger til å lage litt forseggjorte piratutgivelser.

Men oppe i alt dette, er musikken like interessant som utgivelsesmåten? Så lenge lytteren har sans for psykedelisk rock så er denne platen midt i blinken. Musikalsk ligner det ikke overaskende på deres forrige album Sketches of Brunswick East (august 2017); et av undertegnedes favorittalbum fra i år. Denne sommerplaten slekter nok i større grad til jazz-sjangeren. Polyondwanaland låter som om musikerne har fått i seg noe som åpnerbart var sterkere enn melk. Progressiv syrerock passer best hvis man skal kategorisere de musikalske sprellene denne gjengen har foretatt seg. Albumet er ærlig talt alt for bra til å bli gitt bort for en slikk og ingenting, det vil si ingenting.

Det som blir mest spennende er å se om King Gizzard makter å komme med nok et album i 2017. På denne tiden i fjor gikk bandet ut med at de med hånden på hjertet skulle gi ut fem album i løpet av dette året. Mens vi venter på dette uvisse utfallet, kan vi jo høre på et utdrag fra denne ni dager gamle platen.

 

FlashBack:
Queen – News of the World [40th Anniversary Edition] (UK, 17. november 2017)
Denne måneden kom førtiårsjubilanten News of the World i en fin spesialutgave. Foruten en tidligere utgitt remaster (2011) av albumet dukker det heldigvis opp noen overraskelser som vil glede de fleste. En LP med en såkalt New Pure Analog Cut av den opprinnelige lydmiksen fra 1977, to bonus CD-er og en DVD med en bortimot timelang dokumentar kalt Queen: The American Dream.

I juli 1977 gikk Queen i studio for å lage sitt sjette album. I motsetning til deres avanserte og perfeksjonerte album frem til da, valgte bandet å lage en LP med langt enklere låtkomposisjoner. Bare hør på den vidunderlige The Millionaire Waltz fra forgjengeren A Day at the Races (1976). Så kan du sette på We Will Rock You fra News of the World. Ved å gjøre arrangementene simplere gjorde de unna albumet to måneder kjappere enn forgjengeren. Årsaken til at Queen valgte å gå den enkle veien kunne kommet av at musikken ble lettere å spille live. En interessant kuriosa var at punkerne i Sex Pistols også befant seg i Wessex Sound Studios samtidig med Queen. Deres resultat av oppholdet resulterte i en av milepælene i punken: Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. Da kan det jo hende at de høflige engelskmennene ble musikalsk smittet av de noe sjuskete gutta fra samme by.

News of the World blir i ettertid dessverre sett på som starten på forfallet da det gjaldt kvaliteten gruppens album. Det er ikke det at platen har svake spor, tvert imot. Derimot rekkefølgen på låtene er til å klø seg i hodet av. We Are The Champions, en sang som hadde passet perfekt som albumets avslutningslåt. Isteden er den plassert som låt nummer to på albumet. Men er det noe som bør skrytes av så er det de ganske så ukjente låtene. Fight from the Inside, It’s Late, My Melancholy Blues og ikke minst All Dead, All Dead er alle meget gode låter.

Og nå: rosinen i pølsa, eller rettere sagt rosinene. Den første bonus CD-en (kalt Raw Sessions) inneholder en alternativ utgave av albumet. Til glede for blodfansen har ingen av disse versjonene vært utgitt før. Høydepunkter blant disse er en lengre tagning av We Are The Champions (legg merke til gitarpartiene), en alternativ tagning av Spread Your Wings og en liveinnspilling av Sleeping On The Sidewalk. I parentesen bak tittelen står det bare Live in the USA. Antageligvis stammer opptaket fra Boston 12. november 1977, men dette er bare basert på egen antagelse. Den andre bonus-CD-en består for det meste av bonussporene vi fikk i forbindelsene med 2011-utgavene av Queens albumkatalog. En sviske i forhold til den første CD-en. Som et plaster på såret får fansen noe de har ventet på i flere tiår. I 1977 spilte BBC-programleder Bob Harris inn flere opptak med blant annet intervjuer med bandmedlemmene. Det skulle ta førti år før disse opptakene ble utgitt. Seerne får også muligheten til å se konsertklipp i nokså god kvalitet. Queen: The American Dream er et etterlengtet dokument fra gruppens invasjon av USA.

Den glimrende singelen Spread Your Wings blir sjeldent spilt i radioen. Så hva passer vel bedre enn å spille nettopp den? Versjonen som ble spilt inn på samme dag som News of the World ble sluppet på markedet, kanskje? Denne tagningen er bedre kjent som BBC-versjonen (sendt i radioprogrammet Sounds of the Seventies 14. november 1977) og låter mye råere enn originalen. Kort og godt en sabla bra prestasjon.

 

 

 

 

 

Skrevet av:  Egil Kristiansen

Foto av:  Egil Kristiansen

About Karoline

Check Also

Søndags takter uke 11

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *