onsdag , august 15 2018
Home / Musikk / SøndagsTakter Uke 38

SøndagsTakter Uke 38

Som en slags fortsettelse av ‘’Lyd på lørdag’’ vil det hver søndag fremover også dreie seg om musikalske innslag her på Fiber.

Det blir rett og slett musikkweekend der, altså. Den faste spalten har jeg kalt ‘’SøndagsTakter’’. Her kan du lese om både ferske utgivelser og musikk helt tilbake til 60-, 70-, 80- og 90-åra. Målet mitt med denne spalten er å få unge musikkinteresserte til å bli enda mer engasjert i sin interesse. Jeg vil trekke frem kjente klassikere like mye som de som har blitt glemt. Da det gjelder ny musikk ønsker jeg å fokusere på kvalitet fremfor antall avspillinger hos streamingtjenestene.

8. september slapp den amerikanske gruppen Sparks sitt 23. studioalbum og har fått navnet Hippopotamus. Platen ble godt mottatt av kritikerne, noe som står i stil med skivens innhold. Tross vokalist Russell Maels alder på 68 år synger han like klokkerent som han gjorde i begynnelsen av gruppens karriere. Da må vi faktisk sette kursen mot starten av 1970-tallet. Musikalsk er dette eklektiske pianodrevne popverk med en bombastisk fremtoning. Flere av låtene grenser over i både kunst- og progrocken. Kjennere av den noe mer kjente britiske gruppen Queen vil nok ha mye glede av dette albumet. Men spesielt er det Sparks’ 1970-talls produksjon som er i samme gaten som Queen. Det hører med i historien at Sparks ønsket å få med seg Queen-gitarist Brian May på laget i 1974, altså før Mays band hadde fått sitt gjennombrudd. Sjekk ut albumene Kimono My House og den undervurderte oppfølgeren Propaganda (begge utgitt i 1974) om du fikk mersmak av Hippopotamus.

Låten jeg har valgt ut fra dette albumet er den geniale hymnen til damen som dekker store deler av tittelen på selve sangen. Edith Piaf (Said It Better Than Me).

Nå er det tid for litt blast-from-the-past. Nærmere bestemt herrens år 1972 og det nå oppløste bandet Pink Floyd. Dette er som kjent året før deres gjennombrudd med salgssuksessen The Dark Side of the Moon. Albumet jeg tenkte å skrive litt om står dessverre så til de grader i skyggen av albumet som skulle sette Pink Floyd på verdenskartet. Obscured by Clouds ankom platebutikkene sommeren 1972. Musikken ble i sin helhet innspilt som filmmusikk til den franske filmen La Vallée. Albumet er på ingen måte i nærheten av den komplekse og grundig gjennomførte The Dark Side of the Moon, men skiven inneholder likevel et flertall av fremragende låter. Faktisk så blir det litt vanskelig å velge, men Childhood’s End burde etter min mening fått status som en Floyd-klassiker. Filmen er ingen nevneverdig bra film, mens albumet derimot gjennomgikk forresten i fjor en velfortjent lydmessig oppgradering i forbindelse med den omfattende samleboksen The Early Years 1965-1972. Boksen inneholder for øvrig 27 disker med bare snadder for Floyd-fansen.

Anbefaler forresten leserne å slå på NRK P13 kl. 21 i kveld. Da kan dere høre Stig Holmer i sitt program ProgLogg presentere både nytt og gammelt i den nå stuerene progsjangeren. For de av dere som lar radioen stå på etter Holmer har tatt kvelden, har NRK P13 børstet støvet av den utdypende serien om nettopp Pink Floyd. Den nå pensjonerte, men likevel uvurderlige musikkformidleren, Harald Are Lund og hans kompanjong Thomas Felberg har nå kommet til episode 4 og årstallet 1973. De tidligere episodene som dekker perioden 1967-1972 ligger ute på NRKs nettradio under programmet Arkivskapet.

Neste uke blir det blant annet fokus på den kommende David Bowie-boksen A New Career in a New Town, som dekker hans musikalske bidrag fra 1977 og frem til 1982.

Skrevet av: Egil Kristiansen
Illustrasjon av: Egil Kristiansen

About Kay Erik Henriksen

Økonomisk ansvarlig for Mediehuset Fiber og hobby-journalist/fotograf for studentmediene.

Check Also

Søndags takter uke 14

Relatert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *